Stofzuigen als een pro

Stofzuigen als een pro

Stofzuigen

De verschillende manieren

Met stofzuigen wordt het losliggend vuil verwijderd van tapijt en niet-egale vloeren. Dit kan op 2 manieren worden gedaan:

  1. Tippend stofzuigen (plaatselijk):
    Er wordt alleen het zichtbare vuil verwijderd.
  2. Geheel stofzuigen (van plint tot plint):
    De gehele ruimte wordt gestofzuigd. Zichtbaar en verborgen vuil worden opgezogen.

Het stappenplan

Aan de slag

Bij stofzuigen wordt al snel gedacht aan het uitgooien van het snoer, stekker inpluggen en beginnen. Maar om effectief en ergonomisch te stofzuigen, is een stappenplan van belang.

Stap 1: Controleer het snoer met een open gevouwen klamvochtige werkdoek. Bekijk of er geen kabelbreuken zijn ontstaan over de gehele lengte van de kabel.

Stap 2: Haal het deksel van de stofzuiger en bekijk of het stoffilter schoon is. Heeft uw stofzuiger een stofzak? Controleer dan of deze niet bijna vol is. Neem voor de zekerheid een extra stofzak mee, zodat de stofzak snel vervangen kan worden.

Stappenplan stofzuigen

Stap 3: Ga ergonomisch te werk door de zuigbuis op de juiste hoogte in te stellen. De bovenkant van de zuigbuis komt op borsthoogte. Nu is het tijd om de stekker in het stopcontact te steken.

Stap 4: Begin met stofzuigen van het stopcontact af en werk vooruit de ruimte in. Hierdoor ontstaat er het minste last van de zuiger en het snoer.

  • Maak korte banen van 40 – 60 cm
  • Beweeg de zuigbuis voor je langs
  • Verplaats schouder in de werkrichting.

Stap 5: Maak rustige bewegingen, anders krijgt de luchtstroom geen kans om stof en vuil op te nemen.

Stap 6: Heeft u de ruimte gestofzuigd? Zuig dan de zuigmond schoon en haal de stekker uit het stopcontact. De stofzuiger kan nu gereinigd worden met een klamvochtige werkdoek.

Stap 7: Bijna klaar. Controleer dan, net zoals in het begin, ook de kabel met een open gevouwen werkdoek. Rol vervolgens het snoer op en berg de stofzuiger op.

Stofzuigen zonder accu

Snoerloos stofzuigen

Bij stofzuigers met een accu kunnen stap 1 en 7 van het hierboven genoemde stappenplan worden overgeslagen. Middels de accu kan met deze stofzuigers tot wel 90 minuten mee gewerkt worden.
Doordat het snoer verdwenen is, is er sprake van optimale vrijheid. De gebruiker kan zich gemakkelijk bewegen en moeilijk bereikbare ruimtes zijn nu ook toegangelijker. Denk bijvoorbeeld aan het stofzuigen van trappenhuizen. Ook struikelgevaar over de kabel is met een snoerloze stofzuiger verleden tijd.

Stofzuigen zonder zak

Zakloze stofzuiger

Een stofzuigerzak dient regelmatig te worden vervangen wanneer deze bijna vol is. Bij een zakloze stofzuiger is dit niet meer het geval. De stofzuigerzakken hoeven niet meer gekocht te worden. Het is wel belangrijk om in de gate te houden dat de opslagruimte niet te vol en vies wordt. Leeg daarom dus tijdig de vuilopslag. Doe dit dan ook na iedere stofzuigbeurt. Ook is het noodzakelijk om af en toe de lege ruimte met een doek af te nemen en het overgebleven vuil te verwijderen.

Ons assortiment snoerloze of stofzakloze stofzuigers:

Bestron Cycloonstofzuiger AVC850A Practico Go Makita Rugstofzuiger DVC260Z (zonder accu en lader) Makita Steelstofzuiger DCL182ZB (zonder accu en lader)
Bestron Cycloonstofzuiger
AVC850A Practico Go

✓ Optimale zuigkracht middels de cycloontechnologie
✓ Tot wel 30 minuten snoerloos en stofzuigerzakloos stofzuigen
✓ Multifunctioneel inzetbaar; accuhandstofzuiger tot kruimeldief

Makita Rugstofzuiger DVC260Z
(zonder accu en lader)

✓ 90 minuten snoerloos stofzuigen
✓ Voorzien van een HEPA filter
✓ Uitgebreide standaardset

Makita Steelstofzuiger
DCL182ZB (zonder accu en lader) 

✓ Tot wel 20-40 minuten snoerloos stofzuigen
✓ Stille qua geluid. Uitermate geschikt voor ziekenhuizen en hotels
✓ hoge aanpasbare zuigkracht

Meer info Meer info Meer info


De zakloze Bestron stofzuiger heeft net als een gewone stofzuiger ook een filter. Deze filter dient na 2 à 3 zuigbeurten als volgt te worden gereinigd. Neem de filter en het stofscheidingssysteem uit de zuiger en spoel deze grondig af met lauw water. Laat vervolgens deze onderdelen goed drogen. Plaats ze vervolgens weer terug in de stofzuiger.

2 in 1 – Water & stof opzuigen

Water- & stofzuigen in 1 machine

Gerelateerde dispenservullingen vinden

Met een Stof- & Waterzuiger kan zowel stof als water worden opgezogen. Erg handig voor het gebruik in droge en natte ruimtes. De stofzuiger kan gemakkelijk omgezet worden in een waterzuiger. Bij onderstaande stofzuiger dient u hier namelijk enkel de stofzuigerzak te verwijderen. Het maakt dus niet meer uit of er kruimels of water op de grond vallen.

Onze Water- & stofzuiger: IPC Soteco 515/27 Stof en waterzuiger

Hoe maak ik de stof- waterzuiger schoon?

Het is van belang om na het gebruik van de waterzuiger functie het apparaat droog en schoon achter te laten. Hiervoor dient wel altijd de stekker uit het stopcontact verwijderd te worden. Reinig elk deel van de stof- waterzuiger: leeg de tank en schudt het filter. Neem met een vochtige doek de overloopbescherming en reservoir af.

Direct wisselen van nat- naar droogzuigen? Dan moet ook de natte patroonfilter vervangen worden door een droge.

> Heeft u toch nog twijfels? Chat met onze klantenservice